Zakažite pregled

DEČIJA I PREVENTIVNA STOMATOLOGIJA


Pravo vreme za prvu posetu stomatologu je neposredno nakon nicanja prvog mlečnog zuba. Preporučujemo da dovedete dete prvi put kod stomatologa kada nema nikakve simptome, kako bi se upoznalo sa lekarima i ambijentom ordinacije. Na taj način sprečavate razvijanje straha od poseta stomatologu.

U našoj ordinaciji svako dete će dobiti obuku o pravilnom održavanju oralne higijene, kroz igru i druženje, a roditelji stručne savete kada da očekujete smenu zuba i kada je idealno vreme za ordinacijske preventivne mere – zalivanje fisura i fluorizaciju zuba.

Redovne kontrole na 6 meseci su izuzetno važne. Prevencija i rana dijagnostika karijesa, kao i rano otkrivanje nepravilnosti zuba i zagrižaja su od izuzetne važnosti za oralno zdravlje vaseg deteta.

Zalivanje fisura predstavlja veoma efikasan način prevencije karijesa na bočnim zubima. Preporuka je da se ova preventivna mera radi na mlečnim i na stalnim zubima. Metoda je potpuno bezbolna, pa je deca lako prihvataju.

Zalivač se postavlja na onim mestima koja imaju najvecu verovatnocu za pojavu karijesa, a to su fisure premolara i molara. Vlakna zubne četkice ne mogu dopreti do mikroskopskih udubljenja i ukloniti sitne delove hrane ili zubnog plaka, što predstavlja opasnost od nastanka karijesa..

U stalnoj denticiji radi se neposredno nakon nicanja prvih stalnih molara (oko 6-te godine).

Aplikacija fluorida (premazivanje zubnih površina rastvorima, želeima ili lakovima) traje veoma kratko. U zavisnosti od stanja oralnog zdravlja Vašeg deteta, može biti ponovljena na svakih 3, 6 ili 12 meseci.

 

OMOGUĆITE SVOM DETETU DA MU ODLAZAK KOD STOMATOLOGA BUDE PRIJATNO ISKUSTVO!!!